Hoe wordt een tekening gemaakt ?

02-03-2014 09:25
Als je naar een portrettekening kijkt, denk je misschien in eerste instantie dat daar niet zo heel veel uren werk in zit. Toch is dit in misverstand..
 
Om een potloodtekening te maken, begin ik eerst met het bestuderen van de (scherpe) foto. Naar aanleiding van deze foto zet ik heel licht, met een H4 potlood, de grove lijnen op papier. Als dit is getekend, dan begint voor mij eigenlijk het echt werk.
 
Voorzichtig ga ik verder met het H4 potlood om schaduw aan te brengen en alles contour te geven, zodat er een 3D effect ontstaat. Waar het donkerder, dus meer schaduw moet komen, gebruik ik een H2, HB en uiteindelijk een B2 potlood.
 
Tevens gebruik ik de kneedgum om lichteffecten aan te brengen, in bijvoorbeeld het haar of op het puntje van de neus en niet te vergeten de lichtinval in de ogen.
 
Na laagje voor laagje het portret opgebouwd te hebben, ben ik ongeveer na 7 à 8 uur klaar met het portret. Zo ook met het portret hieronder, deze potloodtekening heeft mij 8 uur werk gekost. Ik vind het echt geweldig om te doen, ik hoop dat jullie nu een klein beetje weten hoe een portret tot stand komt.
 
En mocht je vragen hebben, wees vrij om die hier te stellen.
 
Creatieve groet van
Marjolein

TRANSLATION

Please use the widget below to translate 

the Dutch text into your language.

Contact

ATELIER LUPKER Noord-Brabant

marjoleinlupker@gmail.com