Portrettekening stap voor stap

26-02-2014 08:57
Afgelopen week begonnen aan een portrettekening van een foto van een jongen en een meisje. Zoals ik in het vorige bericht vertelde, kost het maken van een realistische portrettekening veel tijd. Ik wil dit keer dan ook laten zien hoe ik een potloodtekening stap voor stap op papier zet. Ik heb dit onderverdeeld in 3 fases, waarvan ik een foto heb gemaakt.
 
In de eerste fase teken ik met een H4 potlood zachtjes de contouren op papier. Hierna ga ik beginnen om voorzichtig de schaduw aan te brengen met het hardste potlood H4, want dit potlood geeft de zachtste schaduw, zodat ik altijd nog donkerder kan gaan.
 
fase 1:
 
Meestal werk ik van links naar rechts en van boven naar onderen, om zo niet met je hand over het grafiet heen te gaan, waardoor het vlekkerig zou kunnen worden. Soms wil ik gewoon ergens anders beginnen dan logisch is en gebruik ik een blanco papier om mijn hand op te leggen, zodat toch de tekening schoon blijft.
 
Na fase 1 ga ik steeds verder met het uitwerken van het portret. Telkens schaaf ik het bij en verdiep ik de schaduwen waar nodig met zachtere potloden, zoals H2, HB, B2 en uiteindelijk B4. Stapje voor stapje teken ik het shirt en begin daarna met de haren van het meisje verder te tekenen.
 
 
fase 2:
 
 
Nadat ik alles verder heb uitgewerkt, ben ik het hele portret nog gaan checken op oneffenheden en of de schaduwen correct zijn. Ook heb ik de foto nogmaals goed bestudeerd en kwam er achter dat ik nog enkele karakteristieke details moest toevoegen aan de potloodtekening. Zoals de twee lachrimpels bij de mond van de jongen.
 
Bij dit portret heb ik gaan achtergrond getekend, omdat de opdrachtgever het portret zo precies mooi vind, dat een achtergrond niet nodig is voor haar.
 
Fase 3:
 
Ik hoop dat ik met deze stap voor stap foto's een beetje heb kunnen uitleggen hoe een portrettekening tot stand komt.
 
Laat me hier gerust weten wat jij ervan vindt, bedankt alvast!
 
Bedankt voor je belangstelling, creatieve groet van Marjolein
 
 

TRANSLATION

Please use the widget below to translate 

the Dutch text into your language.

Contact

ATELIER LUPKER Noord-Brabant

marjoleinlupker@gmail.com