stap voor stap foto's van een melancholisch portret

11-03-2014 19:23

Graag neem ik jou mee op weg van een blanco velletje papier naar het complete eindresultaat van een portrettekening. 

Zoals je hieronder op de foto's kunt zien, teken ik een portrettekening laagje voor laagje en deel voor deel. Eerst ben ik begonnen met de contouren van het portret. Heel lichtjes teken ik de lijntjes, zodat als ik de schaduwen ga aanbrengen, deze lijntjes niet meer te zien zijn. 

Na de contouren breng ik de schaduwen aan, dit doe ik met mijn lichtste en hardste potlood H4. Ieder plekje op het gezicht bestudeer ik om te zien waar ik schaduw moet tekenen. Voor het gezicht ga ik niet donkerder dan het H2 potlood. 

Als ik klaar ben met het gezicht, begin ik de haren te tekenen en breng ik highlights aan d.m.v. mijn gum. Als alles op papier staat, pak ik mijn zachte en donkere B2 potlood en ga de meest donkere schaduwen accentueren, zoals de ogen, neus en binnenste van de mond. Dit keer heb ik de ogen getekend met houtskool, wat nog donkerder is dan grafietpotloden. Dit geeft een mooi effect, waardoor alle aandacht naar de ogen getrokken wordt.

Is de portrettekening helemaal naar mijn zin, dan zet ik als laatste mijn handtekening er onder en is er weer een mooie herinnering op papier getekend.

Ik hoop dat ik je hiermee een kijkje achter de schermen heb kunnen geven, hoe een potloodtekening ontstaat. Laat me gerust hier weten, wat je ervan vind of als je vragen hebt. Alvast bedankt voor je reactie!

hartelijke groet, Marjolein

 

 

TRANSLATION

Please use the widget below to translate 

the Dutch text into your language.

Contact

ATELIER LUPKER Noord-Brabant

marjoleinlupker@gmail.com